Sajnos a jelenlegi szervergép már nehezen bírja a gyűrődést, annak ellenére, hogy nem játszunk egyszerre nagy létszámban a szerveren.

Ahhoz, hogy a helyzetet kezeljük, a ti együttműködésetekre is szükség van.
Amit ti tehettek az ügy érdekében:

  • Ne hagyjatok redstone rendszert futni, ha nem vagytok fenn a szerveren. (Afk-zni persze továbbra is szabad.)
  • Ne legyenek felesleges állataitok. Amit tudtok nélkülözni, öljétek le. Főleg ne tartsatok sok állatot egymásnak gyömöszölve, az okozza a legtöbb lagot.
  • Ne hagyjatok falusiakat félelem-állapotában (valamilyen szörnytől). (A vasfarmok legyenek leállíthatók a falusiak és a zombik látóterébe tolt blokkal például.)
  • Ha úgy gondoljátok, valaki tevékenységével lagot okoz, első körben szóljatok neki, ha nem megy a dolog, akkor pedig nekünk. Közös érdek a szerver helyes futása.

Amit mi teszünk:
A spawnchunkot át fogjuk helyezni egy nem kihasznált helyre, valószínűleg egy óceán közepére. Ennek oka, hogy a spawn chunk környezetét akkor is betöltve tartja a szerver, ha nincs ott senki, a mi spawnunk pedig tele van mindenféle rendszerrel, állatokkal és egyéb laggokozó dologgal. Erről bővebben később.
Már megvan egy új szervergép több rammal és jobb processzorral, de az arra való átállás időigényes és év közben nem tudom megcsinálni. Remélem hétvégente tudok vele foglalkozni, de váltás csak az őszi szünetre várható.

Az elmúlt pár nap súlyos problémáit egyébként egy elavult plugin okozta, amelyet azóta frissítettünk. Elnézést utólag is.

További jó játékot!