A múlt héten nem volt elérhető a szerver, ezért itt utólag is elnézést kérek. Bár be volt jelentve egy rövid szünet, azért az egész hét kihagyására én sem számítottam.

Utazik a szerver

Az volt a terv, hogy a szervergépet az eddigi helyéről Budapestre felszállítom, hogy az új albérletben a közelemben lehessen. Ez meg is történt, még az első leállás napján este, pár órával később vissza is tudtam volna kapcsolni.

Nade: Az ottani internetszolgáltató (UPC – azaz mostmár Vodafone) modem-router kombója (Vodafone Station) nem képes szinte semmire, így portok kiengedésére sem. Arról ne is beszéljünk, hogy sokszor csak ipv6-os címet ad, ez még tovább bonyolítja a dolgokat.

A problémát azzal lehetett volna átugrani, hogy a Voda által szolgáltatott eszköznek csak a modem funkcióját használom, a router funkciót egy másik eszköz – egy router – látta volna el. Ehhez a Station-t „Bridge módba” kell tenni.

Vodafone Station konfigurálás alatt

A Station egy új eszköz Magyarországon, csak német fórumokon lehet olvasni róla. A Bridge módba rakást nem tudtam magam elvégezni, mert még nem fejlesztette le hozzá a magyar Vodafone a felületet, telefonon kellett hívnom őket. Ezt meg is tettem, és át is kapcsolták bridge módba, viszont több funkciót is bekapcsolva hagytak rajta, amik megakadályozták annak helyes működését. Sokat próbálkoztam vele, több kört is futottam az ügyfélszolgálattal, de végül nem sikerült megoldani a dolgot. Akit érdekelnek a technikai részletek, ezen a Gyakorikérdések thread-en olvashat továbbiakat, itt próbáltam segítséget kérni.

Végül is meg kellett lengetnem a fehér zászlót, pénteken visszaszállítottuk a szervert a korábbi helyére, ahol (az ipv5 és ipv6 címek közötti kavarodás miatti kisebb kihagyás után) rendben újra elkezdett üzemelni.

Továbbra is szeretném, ha a szerver Budapesten lehetne, de várok pár hónapot hogy kicsit több tapasztalat legyen a magyar Vodánál az új Station-nel; a következő alkalom előtt mindenképp ki fogom próbálni előre, hogy helyesen működik-e a portforwarding, még a szerver felszállítása előtt.

Köszönöm a múlt heti türelmeteket, további jó játékot a szerveren.